Letnia tarta z borówkami.

Borówka amerykańska – zwana jest borówką wysoką. Wiecie, ze to kuzynka czarnej jagody leśnej. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są na całym świecie nie tylko za smak, ale też z powodu wyjątkowo korzystnego wpływu na organizm? 

SKŁADNIKI NA TARTĘ:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1  żółtko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 250 g świeżej borówki amerykańskiej

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Formę do tarty wysmarować masłem.
  2. Z podanych składników należy zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min. 30 minut do lodówki (ciasto stanie się twardsze). Wyjąć  i rozwałkować na grubość 0,5 cm, ostrożnie przełożyć do formy.
  3.  Spód ciasta po nakłuwać widelcem (dzięki temu spód będzie mógł “oddychać” i będziemy mieli ładną formę.
  4. Na ciasto wyłożyć papier i posypać czymś ciężkim np. ryżem. Obciążenie spodu pomaga zachować ładny kształt tarty.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i pozbyć się obciążenia. Piec kolejne 20 min do uzyskania złotego koloru.

PRZYGOTOWANIE MASY:

  1. Borówki umyć i osuszyć (koniecznie!)
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodająć cukier puder. Wykładamy do miski serek mascarpone i na bardzo wolnych obrotach łączymy ze sobą składniki. Masę odstawiamy do lodówki. Powinna być zimna i sztywna w momencie nakładania na tartę.

Na zimny spód wykładamy masę i borówki. Przechowujemy w lodówce. 

SMACZNEGO! 🙂

Hits: 73

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close