Deser lodowy z musli.

Afrykańskie upały zmobilizowały mnie do kulinarnych eksperymentów i przygotowania deseru lodowego. Składniki do bazy miałam w lodówce. Niestety nie miałam w domu żadnych owoców, ale wpadłam na pomysł, by deser ozdobić płatkami śniadaniowymi/musli. Połączenie okazało się fantastyczne. Jesteście ciekawi, jak przygotować szybkie lody w pucharkach na romantyczny wieczór z mężem, jako niedzielny deser dla gości, albo po prostu dla siebie? Jedzenie lodów w czasie upałów, to największy plus takiej pogody.

SKŁADNIKI:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • 1-2 łyżki cukru (może być cukier puder lub zwykły krystaliczny)
  • 2 całe jajka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy jajka: myjemy i parzymy. Oddzielamy żółtka od białek. To bardzo ważne. W sytuacji, gdy zrobimy to niedokładnie, to białka nam się nie ubiją.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie bardzo sztywna.
  3. Ubijamy żółtka i powoli wlewamy do białkowej piany. 
  4. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno.
  5. Do ubitej śmietany dodaje jajeczną masę. ( W zależności od wielkości jajek masa wyjdzie biała lub żółta – u mnie żółta, ponieważ miałam duże jajka od babci, które mają bardzo intensywny kolor żółtka).
  6. Baza gotowa!

DODATKI – można dobrać je dowolnie. U mnie było to kakao i garść musli/płatków śniadaniowych, w skład których wchodziły rodzynki, kawałki czekolady, płatki, suszone banany. Bazę można wymieszać też z owocami czy ajerkoniakiem.

MROŻENIE.

Lody można mrozić w zamkniętym pojemniku przez kilka dni (może nawet tygodni – ale nie praktykowałam tak długiego mrożenia lodów- zazwyczaj przygotowuję na bieżąco) lub przygotować je na kilka godzin przed przybyciem gości w szklanych pojemnikach do lodów, salaterkach, pucharkach itp.

Lody powinno się, co jakiś czas mieszać w trakcie procesu zamarzania. Zabieg ten sprawia, że lody są bardziej puszyste. W takiej sytuacji najlepiej jest zamrozić jedynie bazę, co jakiś czas mieszając, a ozdobić tuż przed podaniem.

Spróbujecie zrobić? Myślę, że nakład pracy minimalny, a efekt końcowy przyjemny wzrokowo i przede wszystkim smaczny!

Pozdrawiam serdecznie. Jeżeli macie ochotę, podzielcie się tym przepisem ze swoimi znajomymi. Będzie mi bardzo miło.

Hits: 106

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close