Malinowy zawrót głowy, czyli chlebek jogurtowy z sezonowymi owocami.

Czy jest tu ktoś, kto nie kocha malin? Soczyste i aromatyczne. Idealne do letniego deseru. Chlebek jogurtowy to wspaniałe drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąska do kawy. Miękki i smaczny.   Inspirację na przepis zaczerpnęlam ze strony moje wypieki.

SKŁADNIKI:

  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2  jajka
  • 1 łyżeczka ekstaktu z wanilii
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g malin (lub innych sezonowych owoców np. porzeczek, jagód)

Dodatkowo: maliny do ozdoby, czekolada mleczna (100 g), śmietana 30% (50g).

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło roztopić, lekko przestudzić.
  2. Przesiać mąkę i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
  3. Wymieszać masło, jajka, cukier, ekstrakt i jogurt, do połączenia się składników. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać składniki. Dodać maliny. Mieszamy bardzo delikatnie, jeżeli chcemy uzyskać piękne jasne ciasto, ponieważ sok z malin powoduje ciemnienie ciasta.
  4. Formę keksówkę przykryć papierem i przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. 
  5. Wystudzone ciasto ozdobić np. polewą, cukrem pudrem, malinami. 

PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ POLEWĘ: Śmietanę podgrzać, po czym zdjąć ją z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, a następnie wymieszać do powstania gładkiej polewy.

SMACZNEGO! 😉

 

 

                                

 

 

Hits: 275

You May Also Like

Close

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close